>

Bitcoin onder de $1000 ?

16 maart 2018

Beste Jan,

Je hebt een punt. Misschien ben ik een aantal mensen aan het verwarren…

Komt misschien omdat ik zelf soms verward ben. Het volgen van de economie, de financiële wereld en de crypto’s is niet rechtlijnig. Het zijn geen vaststaande gegevens. Situaties wijzigen elke dag. Daarom stuur ik ook geregeld mijn bedenkingen, mijn indrukken, mijn inzichten, mijn mening.

Dat ik tot voor kort uit de crypto’s wou stappen klopt deels in die zin dat ik van mening was (en ben) dat Bitcoin wel eens zou kunnen instorten en mogelijks een trigger zou kunnen zijn om het gehele financiële systeem met zich mee te sleuren. Dit omdat Bitcoin heel erg manipuleerbaar is. Maar ik vond het nog wat te vroeg. Eerst zouden nog veel meer mensen de weg naar crypto’s moeten vinden en nog veel meer kapitaal naar bitcoin moeten stromen. Die piste volgend zou ik bij een volgende boost stapsgewijs mijn participatie in crypto’s afbouwen. Niet omdat ik niet meer in crypto’s zou geloven natuurlijk. De blockchain-technologie zal onverminderd verder evolueren en crypto’s zullen net zoals internet, email en de cloud onderdeel worden van ons dagelijks leven. Het is enkel om spaarcenten te beveiligen dat ik meer of net minder participeer in het crypto-verhaal.

Als de werkelijkheid anders uitdraait (nl. in plaats dat we een nieuwe stijging in prijs zien dalen de prijzen van crypto’s) zoekt mijn rede een steekhoudende verklaring. Dan kom ik bij het feit dat de systeemcrisis mogelijk in gang is gezet. Als alle assets dalen in prijs en enkel cash overblijft als vluchthaven dan is het vrees ik zo ver. Is dat nu het geval ? Misschien, maar zeker zijn we nog niet. Het is een kwestie van de vinger aan de pols te houden. Stap ik uit de crypto’s als de prijzen blijven dalen ? Waarschijnlijk niet. Maar ik moet zien dat ik intussen voldoende middelen blijf behouden om niet gedwongen te moeten verkopen als alles op de bodem noteert. Dat wordt dus inschatten hoe je best jouw vermogen verdeelt (cash, goud, zilver, crypto, aandelen, bank,…). Als je niet gedwongen moet verkopen en je de crypto’s kunt aanhouden, ben ik er van overtuigd dat je op termijn gouden zaken zal doen. Als het bijzonder moeilijk wordt (zonder banken en met cash geld) om crypto’s te kopen zal je maar blij zijn dat je al een portefeuille hebt als de prijzen de pan uit swingen.

Ik hoop, samen met jou Jan, dat 2018 inderdaad een goed tot zeer goed crypto-jaar wordt. En als de systeemcrash er pas in 2020 komt, hebben we nog wat tijd om te genieten en ons voor te bereiden op de tsunami die we mogen verwachten.

Dank voor jouw reactie !

Geert


Dag Geert,

Ik kan me toch wel voorstellen dat je visie mbt crypto's een aantal mensen zal verwarren.
In je mail van 19 feb zeg je zo goed als uit crypto te stappen op 'korte' termijn, terwijl je nu terug de crypto-kaart lijkt te trekken.
Zoals je zegt, dient iedereen zijn eigen huiswerk te doen en daar geef ik je 100% gelijk in, maar zeker in het crypto-verhaal zijn heel wat mensen naar 'goede raad' op zoek (denk ik dan maar).
Wat mij betreft lees ik je visie er graag op na om mogelijk nieuwe inzichten te krijgen. Bedankt daarvoor!

Persoonlijk denk ik dat 2018 voor crypto goed tot zeer goed zal verlopen, alhoewel de bitcoin correctie nog niet voorbij is. De zomer van 2018 zie ik op dit gebied positief tegemoet.
Ook het feit dat grootbanken met hun geld in crypto's zitten (alhoewel officieel alle grote bonzen beweren dat het een bubbel is), is enerzijds geen goed teken (vermits ze opnieuw zullen controleren/manipuleren op termijn), maar anderzijds ook wel positief want ze stoppen hun geld hier ook niet zomaar in.
Die wereld-crypto munt waar ze op azen, kunnen ze ook implementeren zonder hun geld in de huidige crypto's te stoppen. Dat moet renderen (If you can't beat them, ...).
Dat er een 'fenomenale crash' aan zit te komen omwille van al het gemanipuleer en wanbeheer in de financiële wereld staat voor mij ook vast, al denk ik dat die niet voor 2020 zal plaatsvinden.
Ik vermoed dat er dit jaar een correctie aankomt nog, die door media en mensen als een crisis zal omschreven/ervaren zal worden.
Maar dit zal een druppel zijn, in vergelijking met de tsunami die ons nog te wachten staat.

mvg, Jan

_______________________________________________________________


Beste mensen,

Ons monetair vliegtuig verliest hoogte. Er is turbulentie. De motor brandt en er is geen piloot aanwezig…

Het is een beetje onwezenlijk, niemand lijkt zich zorgen te maken, terwijl al mijn voelsprieten momenteel recht staan. Bent u voldoende voorbereid om de financiële crash te doorstaan ? Ik zet nog even een aantal punten op een rijtje:

- U heeft het grootste deel van uw vermogen omgezet naar fysiek goud, in kleine coupures (kleine munten) die u op verschillende veilige plaatsen bewaart ? Goed zo, u zal uw vermogen kunnen overhevelen naar het volgende monetaire systeem.
- U heeft nog geld op de bank dat u veilig wilt stellen ? Koop zilver. Nu ! Zilver is t.o.v. goud sterk ondergewaardeerd en zal een factor hoger in waarde stijgen na de crash. Zilver op papier wordt massaal gedumpt waardoor de prijs nu erg laag is. Er is een tekort aan fysiek zilver, welke nodig is om technologische innovaties te ontwikkelen en te produceren. Je koopt nu een zilveren munt van 1 troy ounce voor minder dan $20,-. Er is sprake dat diezelfde munt over enige tijd zal pieken naar $600,- !
- U houdt bij banken enkel aan wat u nodig hebt om te functioneren. U houdt aan bij de bank wat u bereid bent te verliezen ? Prima.
- U heeft Bitcoins of een portefeuille in crypto’s ? Perfect. U heeft nu al wat na de reset meer dan waarschijnlijk de standaard manier van geld beheren wordt. Ik geloof in de berichten dat Bitcoin en Co later op het jaar fenomenale recordhoogtes gaat opzoeken.
- U heeft cash in huis. Nee ? Ik moet zeggen dat ik het belang van cash (niet op de bank, maar in papiervorm ter uwer beschikking) wat onderschat heb. Ik leg het even uit…

Stel, sommige banken komen in moeilijkheden. Net zoals in 2008. Er heerst wantrouwen. Banken weigeren nog aan elkaar te lenen. Leningen falen. Assets worden verkocht voor liquiditeit. Alle assets dalen in waarde door de behoefte aan cash. Obligaties, aandelen, vastgoed, goud, zilver, bitcoin, … Alles daalt in waarde. Het financiële systeem crasht. Sommige banken vallen om. Andere banken hun deuren gaan dicht. De pin-automaten lopen leeg. Debet- en creditkaarten worden nog meer gelimiteerd of werken niet meer. Banken moeten gered worden. De overheid komt niet meer tussenbeide en gaat geen belastinggeld meer gebruiken zoals in 2008 om banken overeind te houden (bail-out). De wet wordt toegepast: aandeelhouders en depositohouders (de spaarders) worden aangesproken (bail-in). Van de aandeelhouders moet je niet veel verwachten, die willen hun aandelen van een falende bank kwijt. De spaartegoeden van de klanten worden gebruikt om de behoefte aan liquiditeit te vervullen. Misschien krijgt de spaarder in ruil wel wat van die bijna waardeloze aandelen ?

Deze heftige crisis hoeft eigenlijk niet zo lang te duren maar het zal een ravage aanrichten. Bedrijven en huishoudens komen in acute geldnood. Er worden nog meer assets verkocht om aan cash geld te komen. Dat cash geld is, zolang de banken dicht zijn, nodig om naar de winkel en de markt te gaan. Wie hopen cash liggen heeft, koopt op een gegeven moment aan bodemprijzen die assets terug op. Een Bitcoin voor minder dan $1.000,- ? Het is zeer goed mogelijk. De schreeuw om cash gaat centrale banken misschien aanzetten om helikoptergeld te produceren. Dit is de term die gebruikt wordt voor het massaal, massaal printen van geld en het als het ware van uit een helikopter naar beneden te gooien. Gratis geld.

Ik had verwacht en gehoopt (en dat doe ik nog) dat er eerst nog een ferme heropleving zou komen van de crypto’s vooraleer het systeem crasht. Maar de waarde van crypto’s zakt de laatste dagen alsmaar. Wat mijn vrees voor een nakende crash voedt. Als alle assets in waarde dalen en de banken komen in moeilijkheden, waar gaat al dat geld dan naartoe ? Naar cash ! Daar had ik het toch wel moeilijk mee om dat goed te vatten. Het wordt uit het bancaire systeem gehaald en in papiervorm aangehouden. Om op het diepste punt van de crash die assets aan bodemprijzen op te kopen. Naar goud, zilver, vastgoed en ja, naar Bitcoin en de sterkste crypto’s. Zonder banken en met cash geld wordt crypto’s kopen wel een pak moeilijker. Die worden dan peperduur maar zullen de nieuwe currency worden. Crypto’s zijn, zoals het huidige fiatgeld, door niets gedekt, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid de manier worden om goederen en diensten te verhandelen. Je mag er van op aan dat er een op blockchain gebaseerde currency zal komen die door de elite, centrale banken en overheid naar voor zal geschoven worden als gereguleerd, onder toezicht en veilig. Een soort dollarcoin dus.

Dit gezegd zijnde, adviseer ik om een hoeveelheid cash in huis te halen. Best in NIEUWE briefjes van €50,-. Ik ben naar 3 banken geweest om een paar grotere coupure briefjes om te ruilen voor nieuwe briefjes van €50,-. Bij alle banken MOEST dit via de rekening. Als je geen klant bent kan je je papiergeld niet omruilen ! Het gaat makkelijker op de markt of op café om wat geld te wisselen dan bij een bank ! Met een rekening kan je vervolgens aan de machines jouw grote coupure-briefjes storten om vervolgens, in meerdere transacties, briefjes van €50,- terug te vragen. En dan is het nog een mix van oude en nieuwe briefjes. Slechts bij 1 bank, waar er nog een gezicht was achter het loket, verkreeg ik (via de rekening weliswaar) mijn gevraagde nieuwe briefjes van €50,-. Ik zou dit dus nu maar doen, vooraleer de pleuris uitbreekt. 

En dat de pleuris uitbreekt, is mijn persoonlijke overtuiging. Maar ik hoop ten stelligste dat ik ongelijk heb. In bijlage vind je in dat verband het "dossier preppen” van de hand van Yannick Verdyck van http://www.antwerpsegoudenzilver.be/ die in dit dossier uit de doeken doet hoe u zich het best kan voorbereiden op “The End Of The World As We Know It”. Mijn partner Adinda (in cc) en ik zijn begonnen met een doorgeef-boek te schrijven met als titel “Eerste Hulp Bij Hyperinflatie”. Want dat er na een lange periode van massaal geld printen en mogelijks zelfs de creatie van helikoptergeld, een periode van hyperinflatie zal aanbreken, moge duidelijk zijn. Naast het financiële luik waarvan jullie door mijn lezing en mails al goed van op de hoogte zijn, komt er ook praktische info in om zo veel mogelijk autonoom en zelfvoorzienend te leven. Een doorgeef-boek is een gratis boek op voorwaarde dat het na het lezen doorgegeven wordt aan een volgende lezer. Op deze manier hopen we zo veel mogelijk mensen te helpen om zich staande te houden in een hyper-inflaterende wereld.

Tot slot kan ik jullie melden dat auteur en vriend Ad Broere, gekend van zijn succesvolle boek “Geld komt uit het niets”, een nieuw boek aan het schrijven is waarvoor hij een crowd-funding gestart is. Dat loopt aardig goed. Wie het boek graag als eerste in bezit krijgt, kan nu nog intekenen. George van Houts, die op basis van Ad's werk, een succesvolle theaterreeks “Door de bank genomen” bracht, heeft hem onlangs nog geïnterviewd. Dit interview is de moeite waard om even te bekijken.

Zo, u kent hiermee mijn standpunt, mijn mening, welke u zoals altijd niet als financieel advies mag aannemen. Ik doe mijn onderzoek en laat me nauwelijks nog misleiden door de mainstream media, waar alles blijkbaar nog koek en ei is. Doet u aub ook uw eigen onderzoek en handel conform uw inzichten en overtuigingen. Als ik als informaticus hierbij kan helpen, doe ik dat graag.

Met genegen groet,

Geert