>

Hoe kan ik me financieel beveiligen ?

Beperk jouw banksaldo

97% van de bevolking is zich van geen kwaad bewust. Wat is het probleem ? Ja, het duurt langer dan verwacht. De maatregelen van centrale banken stellen de instorting uit door o.a. het massaal printen van geld. Dat geld klotst rond in de financiële markten op zoek naar winst. Sijpelt het door naar de reële economie dan ontstaat inflatie. En dat we inflatie kennen, is onmiskenbaar een feit. Ik kon me voor het jaar 2000 niet voorstellen om met BEF 2.000,- op zak te lopen. Dat is EUR 50,- ! Het spijt me, maar mijn grijze hersencellen voorspellen niet veel goeds. Ik zie de mensen al aan het stalen veiligheidshek staan bij de bank en bij de lege pin-automaten. Ik zet mijn schamele spaarcenten, waar ik een leven lang voor gewerkt heb, buiten het bancaire systeem. En buiten de euro.

Stel, sommige banken komen in moeilijkheden. Net zoals in 2008. Er heerst wantrouwen. Banken weigeren nog aan elkaar te lenen. Leningen dreigen te falen. Assets worden verkocht voor liquiditeit. Alle assets dalen in waarde door de behoefte aan cash. Obligaties, aandelen, vastgoed, goud, zilver, bitcoin, ... Alles daalt in waarde. Het financiële systeem crasht. Sommige banken vallen om. Andere banken sluiten hun deuren. De pin-automaten lopen leeg. Debet- en creditkaarten werken niet meer. Banken moeten gered worden.

De overheid komt niet meer tussenbeide en gaat geen belastinggeld meer gebruiken zoals in 2008 om banken overeind te houden (bail-out). De wet wordt toegepast: aandeelhouders en depositohouders (de spaarders) worden aangesproken (bail-in). Van de aandeelhouders moet je niet veel verwachten, die willen hun aandelen van een falende bank kwijt. De spaartegoeden van de klanten worden gebruikt om de behoefte aan liquiditeit te vervullen. Misschien krijgt de spaarder in ruil wel wat van die bijna waardeloze aandelen ? Deze heftige crisis zal een ravage aanrichten. Bedrijven en huishoudens komen in acute geldnood. Er worden nog meer assets verkocht om aan cash geld te komen. Dat cash geld is, zolang de banken dicht zijn, nodig om naar de winkel en de markt te gaan. Wie genoeg cash liggen heeft, koopt op een gegeven moment aan bodemprijzen die assets terug op. Een Bitcoin voor minder dan $1.000,- ? Het is zeer goed mogelijk. De schreeuw om cash gaat centrale banken misschien aanzetten om helikoptergeld te produceren. Dit is de term die gebruikt wordt voor het massaal, massaal printen van geld en het als het ware van uit een helikopter naar beneden te gooien. Rechtstreeks aan de burger, om de economie op gang te houden. Gratis geld.

 

Het belang van cash

Als alle assets in waarde dalen, is een systeemcrash nakend. Als de waarde van assets die banken in bezit hebben dalen, verdampt het eigen vermogen van de bank en gaat ze in faling. Als alle assets in waarde dalen en de banken komen in moeilijkheden, waar gaat geld dan naartoe ? Naar edelmetalen en naar cash ! Cash wordt uit het bancaire systeem gehaald en in papiervorm aangehouden. Om op het diepste punt van de crash die assets aan bodemprijzen op te kopen. Naar goud, zilver, vastgoed en ja, naar Bitcoin en de sterkste crypto’s. Zonder banken en met cash geld wordt crypto’s kopen wel een pak moeilijker. Die worden dan peperduur maar zullen de nieuwe currency worden. Crypto’s zijn, zoals het huidige fiatgeld, door niets gedekt, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid de manier worden om goederen en diensten te verhandelen. Je mag er van op aan dat er een op blockchain gebaseerde currency zal komen die door de elite, centrale banken en overheid naar voor zal geschoven worden als gereguleerd, onder toezicht en veilig. Een soort dollarcoin dus.

Dit gezegd zijnde, adviseer ik om een hoeveelheid cash in huis te halen. Best in NIEUWE briefjes van €50,-. Ik ben naar 3 banken geweest om een paar grotere coupure briefjes om te ruilen voor nieuwe briefjes van €50,-. Bij alle banken MOEST dit via de rekening. Als je geen klant bent kan je je papiergeld niet omruilen ! Het gaat makkelijker op de markt of op café om wat geld te wisselen dan bij een bank ! Met een rekening kan je vervolgens aan de machines jouw grote coupure-briefjes storten om vervolgens, in meerdere transacties, briefjes van €50,- terug te vragen. En dan is het nog een mix van oude en nieuwe briefjes. Slechts bij 1 bank, waar er nog een gezicht was achter het loket, verkreeg ik (via de rekening weliswaar) mijn gevraagde nieuwe briefjes van €50,-. Ik zou dit dus nu maar doen, vooraleer de pleuris uitbreekt. En dat de pleuris uitbreekt, is mijn persoonlijke overtuiging. Maar ik hoop ten stelligste dat ik ongelijk heb. 

 

Praktische voorbereiding op de crash

Om voorbereid te zijn om de financiële crash te doorstaan zet ik even een aantal voorbereidingen op een rijtje:

 • Zet het grootste deel van uw vermogen om naar fysiek goud. In kleine coupures (kleine munten) die u op verschillende veilige plaatsen bewaart. U zal uw vermogen kunnen overhevelen naar het volgende monetaire systeem.

 • Koop voor een deel zilver. Zilver is t.o.v. goud sterk ondergewaardeerd en zal een factor hoger in waarde stijgen na de crash. Zilver op papier wordt massaal gedumpt waardoor de prijs nu erg laag is. Er is een tekort aan fysiek zilver, welke nodig is om technologische innovaties te ontwikkelen en te produceren. Je koopt nu een zilveren munt van 1 troy ounce voor minder dan $20,-. Er is sprake dat diezelfde munt over enige tijd zal pieken naar $600,- !

 • Hou bij banken enkel aan wat u nodig hebt om te functioneren. Hou bij de bank aan wat u bereid bent te verliezen.

 • Investeer een beperkt bedrag in Bitcoin of stel een portefeuille in crypto’s samen. U heeft dan al wat na de reset meer dan waarschijnlijk de standaard manier van geld beheren wordt. Ik geloof dat Bitcoin & Co (met hevige volatiliteit) fenomenale recordhoogtes gaan opzoeken.

 

Hou cash aan in huis, niet bij de bank. Als banken dicht gaan, moet u een tijdlang verder kunnen om te voorzien in uw levensbehoeften. Cash is dan onontbeerlijk. Als alle assets dalen in waarde koop je met cash aan bodemprijzen deze assets terug op.

Goud (en zilver)

Goud (en zilver) overleven elke monetaire reset en behouden hun koopkracht. Fysiek goud wel te verstaan. Elke kilo goud op papier werd al enkele honderden keren verkocht. Op papier ! Enkel fysiek goud kan niet zomaar vermenigvuldigd worden. Hier zijn enkele adressen waar ik tot nog toe goede ervaringen mee heb:

 • Brussel: https://www.goldforex.be/: de referentie voor goudprijzen.

 • Gent: https://www.the-house.be/nl/winkel/gent/ in de Vlaanderenstraat.

 • Hasselt: http://www.goud999.com/: verzekerde verzending aan huis.

 • Antwerpen: http://www.antwerpsegoudenzilver.be/ bij Yannick Verdyck, die met mij een lezing verzorgde voor de Belfort-Group. Komt eventueel aan huis.

 • Utrecht: https://zilvergoudwinkel.nl/ betalen met Bitcoin mogelijk.

  Maar fysiek goud kopen en bewaren komt met nieuwe kopzorgen: hoe bewaar je dit veilig ? Je kan er van op aan dat de criminaliteit zal toenemen naarmate mensen hun bezit meer van de bank gaan halen. Op één van mijn lezingen vertelde een dame dat ze haar goud had opgedeeld en op 5 verschillende plaatsen in huis verborgen had. In de muren, onder de rozenstruik, in de holte van een houten balk,.... Toen ze op vakantie was, werd er ingebroken en hebben ze alles gevonden. Alles ! In een loden kist of zak bewaren, liet ik me vertellen. Maar lood is een metaal en wordt door elke metaaldetector opgespoord. Navraag bij een goud- metaaldetector-verkoper leerde me dat het verstoren van het signaal de enige oplossing is. “Breng overal metalen (aluminium)strips aan op de muren (onder het behang) of verstoor het signaal met een laag spanningsveld zoals op prikkeldraad om koeien in de wei te houden of om automatische grasmaaiers hun maaiveld te bepalen”, was zijn advies.

  In een kluis bij de bank ? De inhoud is toch eigendom van de klant ? Absoluut, maar hoe lang zal je moeten wachten om aan de inhoud te komen, wanneer de bank in moeilijkheden komt en de deuren sluit ? Dat doet me denken aan een ander verhaal van iemand die ook aanwezig was op één van mijn lezingen. Hij had goud in zijn bankkluis en wist precies hoeveel er in lag. En toen overleed zijn echtgenote. Het duurde meer dan een jaar, dacht ik, vooraleer hij terug toegang kreeg tot zijn kluis. En na opening bleek 1/3 van zijn goud verdwenen. Met absolute stelligheid klaagde hij de bank aan, maar die beweerde dat het personeel absoluut geen toegang had tot de kluizen. Hogerop echter, in de hogere regionen van het bankmanagement, blijkt men toch overal toegang toe te hebben...

Opslaan in een kluis van een gespecialiseerd bedrijf dat geen bank is ? Voor grotere bedragen kan dat bij het Zwitserse GlobalGold AG, lees ik in de gratis editie van Macrotrends (zie De monetaire matrix - stap uit het systeem). Toch is elke derde-partij een risico, dat je toch zo veel mogelijk probeert te vermijden.

Wat ben je met goud tijdens een crash?

(Brecht Arnaert)

Dag Brecht ,

In uw nieuwsbrieven legt U vooral de nadruk voor het aanschaffen van goud als redmiddel tegen het eventueel " failliet-gaan " van het financieel systeem .

Laat ons eens de volgende denkbeeldige toestand als voorbeeld nemen : het systeem gaat extreem onderuit in navolging van wat er in de jaren '20 van vorige eeuw is gebeurd .
De financiële instellingen en deze die maar enigszins met het verhandelen van geldmiddelen te maken hebben sluiten hun deuren met gevolg dat de klanten op straat staan en kunnen " fluiten " naar hun opgebouwde en belegde euro's .

Hoe denkt U dat in een dergelijke toestand van extreme financiële malaise de mensen hun goudreserve kunnen ten gelde maken , b.v. in euro's .

Wie kan of is nog bereid om i.d.g. het goud terug te kopen en om te wisselen in euro's , in de veronderstelling dat deze laatste munt op dat ogenblik nog enige waarde heeft . Want goud zelf aanwenden als ruilmiddel voor levensonderhoud zie ik in deze wereld niet dadelijk gebeuren .

Het is mogelijk dat U in een van de vorige nieuwsbrieven reeds een antwoord formuleerde op zulk scenario ; toch had ik graag uw visie (oplossing) hieromtrent vernomen .

Met vriendelijke groet , Bezorgde Bert

Beste Bert,

De vraag die u stelt is pertinent, en aangezien er de laatste tijd heel wat nieuwe abonnees zijn bijgekomen vind ik het geen probleem om het antwoord nog even te herhalen: ja, het is juist dat u TIJDENS een crash aan goud helemaal niets hebt. Goud is de munt die je aan de spreekwoordelijke veerman betaalt, die je van één monetair systeem naar een ander zal brengen.

Ik verklaar me nader. Wie TIJDENS een crash met goud naar buiten komt, die wordt de kop ingeslagen. Hoogstens kom je dan met zilver voor de dag, maar zelfs dat is gevaarlijk. Bedenk u dat 80% van de mensen absoluut niet voorbereid is op zo'n scenario, en wie wél zijn voorzorgen genomen zal hebben, die zal gezien worden als een cashcow. Zo simpel is het.

Het beste wat u dus kan doen is een stealth-strategie hanteren. Het leven is NIET aan de rappe, maar aan de trage. Wie zijn voorbereidingen goed getroffen heeft, die moet de straat niet op, op zoek naar voeding of brandstof. Die KAN de straat op, met een paar flessen sterke drank als ruilmiddel. Dat is waarom ik ALLE vormen van liquiditeit adviseer, tot water toe.

Wat ben je dan met je goud? Vrij eenvoudig, toch? Na dit systeem komt een ander, en ben je erin geslaagd om de illegale rovers te ontwijken tijdens de crash, dan zijn de enige rovers die je nu nog moet confronteren die van de legale soort. Je kan er gif op innemen dat de fiscus, bij de opstart van een nieuw systeem, een volledig vermogenskadaster wil.

Dat is het moment om boven te komen met uw goud. Liefst niet alleen, want dan heb je geen onderhandelingsmacht. Als de dag komt, dan zouden we met de gemeenschap van MT- abonnees eigenlijk aan één zeel moeten trekken, en een advocaat inhuren die met de fiscus een diefstal-tarief onderhandelt.

Ik verwacht namelijk een exit-taks op goud, na de crash. Niet dat dat mij ook maar enige zorgen baart, want tegen dan is goud wellicht het tienvoud van wat het vandaag is. Rooft men daar dan 20% van, dan hou ik het achtvoud over. Maar dat is dus allemaal koffiedik kijken, en ook om die reden raad ik toch nog liquide euro's en dollars aan.

Uw vraag is dus zeker niet gespeend van enige realiteitszin: niemand gaat in volle chaos met een Krugerrand op straat lopen. In je basisbehoeften moet je al op voorhand voorzien hebben. Het gaat ons om kapitaalbehoud tussen één systeem en het andere. Valt de dollar en komt de fenix, dan zal het ons worst wezen: we zetten ons goud gewoonweg weer om.

Hopelijk is hiermee uw vraag beantwoord. Zo niet, aarzel dan niet om mij terug te mailen. Ik zie dat u pas sinds augustus abonnee bent, en aangezien er vele nieuwe abonnees zijn kunnen sommige adviezen maar beter eens herhaald worden.

Beste groeten, Brecht

 

Bitcoin of een portefeuille in crypto-currencies

In mijn visie moet je nu vertrouwd raken met deze nieuwe vorm van geld. Naar alle waarschijnlijkheid zal bij een financiële crash het fiat-geldsysteem afgebouwd worden ten voordele van de crypto-currencies. Bitcoin (en de latere alt-coins) beginnen op waarde nul en stijgen op de lange termijn in golvende bewegingen. Tot het eindigt (mogelijks met een totale crash) natuurlijk. Crypto’s hebben geen enkele dekking (door bvb goud) en zullen per definitie ooit op waarde nul eindigen. Tot hiertoe zagen we volgend patroon:

Crypto x heeft als waarde A, stijgt, stijgt verder, stijgt sneller, piekt op waarde B en valt terug naar waarde C. Waarde C is bijna altijd hoger dan waarde A. Het is vrijwel onmogelijk om op korte termijn te bepalen waar de koers naartoe gaat. Traden of het dagelijks kopen en verkopen is daarom voor mij geen optie. Het bezorgt je slapeloze nachten. Ik volg de trends op de lange termijn. Als ik in een munt geloof koop ik bij als de prijs onder mijn initiële aankoopwaarde zakt. Ik verkoop bij winst en zet dit om in goud. Het is opmerkelijk dat massaal veel mensen kopen bij sterk stijgende prijzen (waardoor bedrijven - exchanges - zelfs klanten moeten weigeren wegens te veel werkdruk) en verkopen als alles sterk daalt.

Als je in crypto’s investeert, hou je je best aan een gedegen strategie. Ik hou me aan mijn strategie: ik zit op de trein (ik hou een beperkte investering in crypto’s aan) en geniet van de rit up & down. En neem winst in goud als dat kan. Het moet ook duidelijk zijn dat goud (of wat je aan assets kan houden buiten de euro en banken) de basis moet zijn van jouw vermogen. Het crypto-verhaal is bijkomstig: zo lang de trein rijdt pikken we een graantje mee van deze hype die ongezien is in de geschiedenis. De crypto-markt is erg manipuleerbaar. Het stijgen, dalen en crashen ligt in de macht van een handjevol mensen. Als deze (ik noem ze de elite) beslissen dat de gigantische hoeveelheid geld (lees schuld) die nu in de wereld rondzwerft maar eens moet ingedijkt worden, zullen zij een “event” (allicht met een false flag operatie) organiseren waarbij al dat op niets gebaseerd geld verdampt.

In oktober 2017 hadden we een mondiale aanvaarding van Bitcoin van 1,5% waarbij we weten dat pas bij 3% de kritieke massa bereikt is om over te schakelen (van het fiat-geldsysteem naar digitale valuta). Eind 2017, begin 2018 is Bitcoin en aanverwanten echter wereldwijd enorm in de media geweest waardoor ik vermoed dat we al boven de 2% gestegen zijn. Op de Nederlandse televisie kwam onlangs ook weer een uitgebreide uitzending met de grote cryptoshow waardoor terug meer mensen de weg vinden naar investeren in crypto’s. Samen met de verstrengeling van Bitcoin met het fiat-geldsysteem (leningen met Bitcoin als onderpand) en het produceren van financiële producten rond Bitcoin (zoals futures) is dit een heel gevaarlijke evolutie. Als je bij stijgende koersen voldoende winst neemt kan je bij een correctie eventueel terug wat bijkopen. In de veronderstelling dat digitale valuta zoals Bitcoin het papiergeld zal opvolgen, is het verstandig om een beperkte crypto-portefeuille te blijven houden.

Video

Was dit artikel behulpzaam?

Lees ook

Nimva Bitcoin Helpdesk

Vergelijk en kies je Nimva Helpdesk formule.