>

Naar een wereld zonder geld

02 april 2019

Beste mensen,

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de workshop van zondag 7 april : Zelf crypto’s beheren met een hardware wallet. Leuk te zien dat er moedige mensen zijn (zelfs enkele op een gezegende leeftijd) die het aandurven om met ons toekomstige geld aan de slag te gaan. Wie was er in de jaren ’80 als de kippen bij om met de computer te leren werken ? Wie stuurde in de jaren ’90 zijn eerste e-mail de wereld in ? Wie kocht in de jaren 2000 voor het eerst iets on-line ? Wie heeft zijn sociale media in de jaren 2010 netjes op orde ? En wie zet de stap om in de jaren 2020 met digitale valuta te betalen ? De wereld verandert. Het is niet altijd een goede evolutie en de wereld wordt er niet altijd vrolijker van, maar ik kan het niet tegenhouden. Ik kan alleen maar inschatten dat we beter af zijn als we meegaan met onze tijd. En nu het om onze centen gaat, kan je maar beter goed voorbereid zijn.

Als ik de wereld om me heen observeer, kom ik zelden mensen tegen die hun welvaart uit arbeid gehaald hebben. Het is niet zo dat hoe harder je werkt, hoe rijker je wordt. Nee, rijkdom komt veeleer uit kapitaal. Uit vermogen dat geïnvesteerd wordt en - liefst belastingvrij - aangroeit. Inkomen uit arbeid wordt zwaar belast. Wie vermogend is, vindt altijd wel een weg om uit de greep van de overheid te glippen. Als je van huis uit niet vermogend bent, ben je dus wel gedwongen om allereerst uit arbeid jouw inkomen te halen. Aartsmoeilijk om dan vermogend te worden. Want als je goed verdient, neig je al gauw om goed te leven door te consumeren. Het zijn volgens mij slechts enkelingen die uit hun mooi inkomen op termijn ook een mooi inkomen genereren uit hun gespaarde kapitaal.

20 jaar geleden vertelde ik mijn vader dat ik geld wou verdienen zonder te hoeven werken. Hij keek bedenkelijk in mijn richting en glimlachte minzaam. Toch lukte het me amper 5 jaar later om, genietend in de sauna, even uit te rekenen hoeveel ik op dat moment verdiende en kwam uit op zo’n €500,- per uur ! Met +20 medewerkers die een droomjob in helpdesk-diensten uitvoerden en reden met hun zelf uitgekozen bedrijfswagen. Niet slecht voor een beginner, dacht ik toen ! Ik onthield ook wat mijn baas bij de Vlaamse Gemeenschap zei, waar ik enkele jaren gedetacheerd was: “Je kan op 2 manier rijk worden”, zei hij, “met het zweet van een ander en met het geld van een ander”. Tja, daar had hij allicht wel een punt.

Ik heb waarschijnlijk ook wat genen overgeërfd van een voorouder die me op ideeën bracht. Mijn overgrootvader was handelaar in zaden en verkocht zaad aan de boeren. Hij fietste van boer tot boer en leverde zaad met de boodschap: “je hoeft me nu niet te betalen. Betaal me als je een goede oogst hebt”. Hij moet goed geboerd hebben: hij liet voor elk van zijn kinderen een huis na ! Dat verhaal bracht me op het idee om in mijn business-model de "20% van uw winst”-regel als optie te voorzien. Aangezien ik overtuigd ben dat Bitcoin op termijn altijd hoger gaat in waarde, uitgedrukt in euro of dollar, ben ik dus zeker dat klanten die mijn hulp als Bitcoin Helpdesk inroepen, een goede oogst gaan hebben. Ik wacht dus geduldig het goede seizoen af, om dan, als de klant een goede winst maakt, mee te genieten van de oogst.

Intussen is het patroon dat Bitcoin volgt, voor mij helemaal helder. In onderstaande afbeelding zie je de 2 laatste periodes naast elkaar met de waarde van Bitcoin. In 2014 en in 2018. Ik kocht in januari 2014 mijn eerste Bitcoin aan €680,-. Tandenknarsend moest ik 2 jaar lang toekijken op een dalende en slabakkende koers. Vele mensen verkochten hun Bitcoin met verlies uit angst dat hij naar waarde nul zou dalen. 

De kranten staan ook altijd vol met vette titels dat Bitcoin crasht. Maar dit patroon heeft zich al meer dan 20 keer herhaald. Kijk eens naar de grafiek er naast. Daar zie je die bull-run van 2014 slechts als een klein heuveltje. Bitcoin gaat niet dood, hij wordt steeds sterker. Ik heb dus een heel sterk vermoeden. De kans dat Bitcoin 20x goedkoper wordt dan vandaag schat ik in als zo goed als onbestaand. De kans dat Bitcoin 20x duurder wordt dan vandaag schat ik bijzonder hoog in. En aangezien ik, ondanks ik toch al een leven lang werk, niet erg vermogend ben, neem ik een risico. Ik heb de goudstukken die ik eerder als winst uit Bitcoin opzij had gelegd terug verkocht en tijdens de dalende trend opnieuw geïnvesteerd in crypto’s. Ik heb een stil vermoeden dat dit een betere strategie is dan een lotto-biljet te kopen.

Mijn “20% van de winst”-regel levert ook een nieuwe ervaring op. Bijna overal waar ik bij klanten thuis kom, word ik ontvangen als een graag geziene gast. Ik help immers de mensen zonder dat het hen op dat moment iets kost. Vaak kom ik dan terug thuis met een overvloed aan groenten en fruit die mensen uit hun moestuin en boomgaard haalden. Ik krijg zelf gemaakt gebak aangeboden, mag een chalet in de Ardennen gebruiken, krijg een kleurenanalyse cadeau, boeken en ik kreeg een etentje aangeboden door mijn eerste klant die zijn investering verdubbelde en dus alleen met de winst verder kan werken…. Zalig is dat !

Ik wou dat dit de echte wereld was. Een wereld zonder geld. Waar ieder zijn talent, zijn kennis en zijn overvloed deelt met zijn medemens. Zo maar. Zonder cijfers. Een wereld waar mensen elkaar nog kennen. Jos bouwt mijn fiets met plezier om tot een elektrisch aangedreven vehikel, Francine maakt de heerlijkste confituur, Frieda zorgt dat ik straal in een outfit met gepaste kleuren, Filip laat me bezinnen in zijn chalet midden de natuur en ga zo maar door. Mensen creëren dus waarde. Niet geld. Dit doet me denken aan Michael Tellinger. Hij woont in Zuid-Afrika en leeft te midden van onomstootbaar bewijs dat de Annunaki, onze goden, daar ooit leefden. Ze bouwden in en rond Zimbabwe miljoenen “stone-circles” die allemaal met elkaar verbonden waren en allicht dienden om vrije energie op te wekken op basis van geluid en frequenties van de aarde. Om goud uit de grond te delven. Die stone-circles doen denken aan onze microgolf-technologie. Ik vind zijn presentaties bijzonder boeiend. Hij leert ons zo onze echte geschiedenis kennen en doet ons begrijpen dat geld als schuld in de wereld gebracht werd om ons, de mens, als werkslaaf in te zetten om het goud verder uit onze planeet te halen.

Door dit alles goed te begrijpen ontwierp Michael Tellinger zijn concept van “One small Town” waarin hij een gemeenschap van mensen aanzet om hun talent elke week 3 uur gratis in de wereld te zetten. Dat creëert een overvloed aan goederen en diensten die vrij beschikbaar zijn voor de deelnemers in de gemeenschap. Te veel zelfs, waardoor een deel verkocht kan worden buiten de gemeenschap, in de normale wereld zeg maar, voor geld. Geld dat dan gebruikt kan worden voor dat wat niet zelf in de gemeenschap gecreëerd kan worden. Mocht ik een elf tegenkomen op mijn pad die zegt dat ik een wens mag doen, dan wordt het dat: laat de wereld bezield worden door het ideeëngoed van One small Town zodat de wereld vrij komt van het geld en de mensen in overvloed en vrijheid kunnen leven ! One small town :

Met genegen groeten,

Geert

Geert De Vleeschouwer