>

4. Maak een "crypto" account op jouw pc of Mac.

Maak een "crypto" account op jouw pc of Mac.

Eerst even uitleggen dat jouw pc geen crypto's bewaart.  Je kan ze dus ook niet verliezen als hij crasht, defect raakt of gestolen wordt.  Jouw crypto's zitten in de blockchain: een database die alle transacties van iedereen bijhoudt.  Van de eerste tot de laatste.  Om toegang tot jouw crypto's te krijgen en dus om ze te kunnen besteden moet je beschikken over de "private key".  Die wordt opgebouwd door een reeks woorden, die op papier dienen bewaard te worden.  Die woorden zijn dus super belangrijk.  Wie over deze woorden beschikt kan jouw crypto's besteden.  In De herstelzin, fail-safe of niet? lees je hoe veilig dit is.
 
Afhankelijk van de wallet, noteer je 12, 15, 18, 21 of 24 woorden die jouw private key voorstellen.  Vervolgens kan je een pin-code (4 tot 8 cijfers) op een hardware wallet koppelen die deze deze private key voorstelt.  Of een paswoord bij een software wallet.  Pin-codes en paswoorden mag je nog kwijt raken.  Pas als je de woordjes op papier kwijt bent, ben je ook jouw crypto's kwijt.  Het is dus van groot belang om die woordjes op (liefst een paar) veilige plaatsen op te bergen.  Met deze woorden kan je overal ter wereld met een computer jouw crypto's terug ter beschikking hebben.  Er zijn mensen die deze woorden van buiten leren (door een zin te bouwen) en zo altijd hun geld overal ter beschikking kunnen hebben.
 
Je hebt natuurlijk wel een computer (pc, mac, tablet of smartphone) nodig om jouw crypto's te beheren.  Werk je op een Windows pc of op een Apple Mac, het is een goed idee om een bijkomende account te maken waar je uitsluitend gaat werken met crypto's.   Dat is dan een standaard account en geen beheerders- of administrator account.  Als je software installeert op deze account, moet je dan de naam en het wachtwoord van een beheerder opgeven.  Virussen en malware kunnen zich dan niet zo maar installeren.  Als er plots gevraagd wordt om iets te installeren, moet je alert zijn en weten of je dit wilt of niet.
 
 
Hoe maak je een nieuwe account aan op jouw Windows pc ? (het kan lichtjes anders zijn dan hieronder beschreven):
- Klik op start en kies instellingen
- Vervolgens kies je Andere gebruikers
- Dan Iemand anders aan deze pc toevoegen
- Geef geen e-mailadres in (ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon)
- Dan gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen
- Geef dan een gebruikersnaam bvb Crypto
- Tik 2 keer een wachtwoord en schrijf dit op in een belangrijk boekje
- Vervolgens volg je de verdere schermen en geef je antwoord op de beveiligingsvragen e.d.
- Zorg dat de account een standaard account is, geen beheerdersaccount
 
Als de account gemaakt is kan je eens afmelden en aanmelden met deze nieuwe account.
 
Oefen dat een aantal keer zodat je goed begrijpt wat je doet en weet met welke account je wat gaat doen.
 
De Crypto account gebruik je enkel en alleen om crypto-werk te doen.  Jouw gewone account voor al het andere, ok ?
 
Geert

 

Was dit artikel behulpzaam?

Lees ook

Nimva Bitcoin Helpdesk

Vergelijk en kies je Nimva Helpdesk formule.